Министър-председателят на Йордания Хани ал Мулки подаде оставка след няколкодневни протести срещу

...
Министър-председателят на Йордания Хани ал Мулки подаде оставка след няколкодневни протести срещу
Коментари Харесай

Министър-председателят на Йордания подаде оставка под натиска на протести

Министър-председателят на Йордания Хани ал Мулки подаде оставка след няколкодневни митинги против повишението на налозите и цените, предадоха AFP и Би Би Си.

Протестиращите оповестиха, че новите налози, подкрепени от Международния валутен фонд, удрят бедните хора в страната и междинната ѝ класа.

Последните вчерашни демонстрации бяха най-големите от години насам, с хиляди протестиращи по улиците на столицата Аман. При тях се наложи полицията да употребява сълзотворен газ и да блокира пътища.

В този подтекст крал Абдула Втори привика премиера в двореца през днешния ден и това породи слуховете, че се готви промяна.

Икономическите ограничения се започнаха под натиска на Министерство на вътрешните работи за промени и ограничавания, с цел да се спре растящият държавен дълг. Икономическият спад, растящата безработица и притокът на бежанци слагат страната в мощно затруднена обстановка. Недоволството от хората пък избива, тъй като жителите на страната са уверени, че част от повода за проблемите е корупцията. Те желаеха краля да анулира покачването на налозите, за чието опазване Мулаки упорства. Кралят има последната дума. Той към този момент анулира нарастването на цените на горивата за Рамазан (той завършва в средата на юни).
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР